Ana içeriğe atla
AŞURE
Aşure Tarifi
Malzemeler
- 1 kg aşurelik buğday
- 500 gr fasulye
- 500 gr nohut
- 2 su bardağı kuru üzüm
- 200 gr kuru incir
- 200 gr kuru kayısı
- 1 su bardağı pirinç
- 2 su bardağı süt
- 1.5 kg toz şeker
- 2 portakal kabuğu rendesi
- 3 elma
- 200 gr ceviz içi
- 200 gr kuru dut
- Su
Üzeri için
- Tarçın
- Fındık
- Nar
- Kuş üzümü
- Dolmalık fıstık
- File fındık
- Hindistan cevizi
Yapılış
- Buğdayı sıcak su ile bir gece bekletin.
- Bir gece bekledikten sonra üzerine tekrar su koyarak patlayana kadar pişirin.
- Altını kapatıp haşlanmış fasulye ve nohutu ekleyin, kaynar su ilave edin ve kapağı kapalı dinlenmeye bırakın. 10 dakika kadar pişirin.
- Üzümü yıkayıp ekleyin ve karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Ortalama 5 dakika daha piştikten sonra yarı kıvamda haşlanmış pirinci, cevizleri ve dutu ekleyin.
- Kıvamı koyu bulursanız sıcak su ekleyin.
- Elmaları soyup minik küp doğrayarak ilave edin.
- Portakal kabuğu rendesi ve kayısıyı ekleyin, karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Renginin beyaz olması için sütü ilave edin.
- Toz şekeri ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin.
- Kapağını kapatıp bir süre dinlendirin.
- Kaselere paylaştırarak üst malzemeler ve incir ile süsleyerek servis yapın.
İpuçları
- İsterseniz gül suyu da ekleyebilirsiniz.
Ellerinize sağlık nefis görünüyor doya doya bir aşure yiyemedim bu yıl:((içimde kaldı olsada yesem şimdi:))Sevgiler....
YanıtlaSilteşkkür ederim evetbu yıl bende yapamadım ama yapanlar güzel yapmış ellerine sağlık
YanıtlaSil